slodown.dk

Hvad Tjener Man På At Udgive En Bog? Så Meget Kan Du Forvente

Billede: Pixabay
Udgivet d. 06.07.2020
Skrevet af: Redaktion
OM OS

Drømmer du om at blive den næste J.K. Rowling eller Ken Follett, så du både tjener penge og bliver berømt for dine bøger? 

Der er langt til toppen, når det gælder om at tjene penge på bogudgivelser, men hvad tjener man på at udgive en bog? Få svaret herunder, hvor vi ser på, hvad du kan forvente at tjene på at udgive en bog.

Stor forskel på formater og fortjenesterne

Du skal sælge mange bøger, hvis du skal tjene på at udgive en bog. En af hovedreglerne er, at du, afhængig af din kontrakt, kan forvente mellem 10 og 15% af salgsprisen - eksklusiv moms. 

Så sælges din bog for 200 kr., så kan du forvente at tjene mellem 16 og 24 kr. for en solgt bog. Beløbet kan dog nemt være mindre, hvis du er førstegangsforfatter og ikke har tidligere værker, som kan være med til at styrke din pris hos forlaget.

Så hvis du skal leve af at sælge bøger, skal du sælge godt 20.000 bøger om året. Fagfolk anslår dog, at de fleste af de godt 17.000 bøger der årligt udkommer i Danmark, sælger færre end 1.000 eksemplarer.  

Du kan også vælge selv at udgive dine bøger fremfor at sælge dem gennem et forlag. Det kaldes for selvudgivelser. Her står du dog også for at dække udgifterne til tryk, markedsføring og distribution af bøgerne.

Mange forfattere vælger derfor e-bøger, især når det kommer til nicher eller fagbøger. Det giver et større dækningsbidrag, da der ikke er tryk af bøger, men derimod blot tale om en pdf eller en anden form for digital publikation af bogen, som oftest vil være billigere og ikke kræve fragtomkostninger.

Prisen er her oftest noget lavere end ved trykte bøger købt gennem et forlag.

Tak for støtten

Tak til Illums Bolighus for deres støtte til dette indlæg. Find et stort udvalg af designermøbler som en klassisk Finn Juhl høvdingestol i Illums Bolighus.